Profile
Profile umożliwiają precyzyjne określenie uprawnień do przeglądania, tworzenia, edycji i usuwania rekordów w modułach, do których użytkownik ma dostęp. Dodatkowo, w każdym module można ustalić, do których pól użytkownik ma dostęp (podgląd, edycja) oraz z jakich narzędzi może korzystać.

Tworzenie nowego profilu
Domyślnie w systemie znajduje się jeden profil — Administrator. Aby dodać nowy profil z wstępnie skonfigurowanymi uprawnieniami, kliknij przycisk + Dodaj profil w lewym górnym rogu ekranu. Następnie podaj nazwę i opcjonalnie opis profilu.
W tabeli Edytuj uprawnienia do profilu wybierz uprawnienia do akcji w poszczególnych modułach, które powinien posiadać nowy profil.
Oprócz ogólnych uprawnień do tworzenia, przeglądania, edycji i usuwania rekordów, możesz skonfigurować uprawnienia do poszczególnych pól i narzędzi. Aby to zrobić, kliknij strzałkę w dół ˅ w kolumnie uprawnienia do pól i narzędzi i wybierz dodatkowe opcje:

Moduł wspiera masowe zaznaczanie i odznaczanie uprawnień. Kliknięcie checkboxa w górnej części kolumny "Moduły" zaznaczy/odznaczy wszystkie opcje dla wszystkich modułów. Checkbox obok nazwy akcji pozwala zaznaczyć/odznaczyć uprawnienia dla tej akcji we wszystkich modułach.
Po zakończeniu konfiguracji kliknij Zapisz.
Edycja profilu
Aby zmodyfikować uprawnienia istniejącego profilu, kliknij ikonę edycji ✎ w ostatniej kolumnie tabeli profili. System wyświetli aktualne ustawienia, które możesz dowolnie zmienić. Po zakończeniu kliknij Zapisz.
Duplikowanie profilu
Duplikacja profilu pozwala szybko utworzyć nowy profil na podstawie istniejącego. Kliknij ikonę ⧉ w ostatniej kolumnie, a system skopiuje uprawnienia do nowego profilu, który możesz dalej edytować. Po zakończeniu kliknij Zapisz.
Usuwanie profilu
Aby usunąć profil, kliknij ikonę kosza 🗑 w ostatniej kolumnie tabeli. System poprosi o wskazanie profilu, do którego zostaną przeniesione role przypisane do usuwanego profilu. Potwierdź klikając Zapisz.
Ikony
– uprawnienie jest aktywne
– uprawnienie jest nieaktywne
– pole jest niewidoczne dla wybranego profilu
– profil ma dostęp tylko do odczytu danych z tego pola
– profil ma dostęp do zapisu danych w tym polu